Ducati Forum

Ducati Forum (http://ducatiforum.com/ducati-forum.php)
-   Ducati 1199 (http://ducatiforum.com/ducati-1199/)
-   -   1199 Not Charging (http://ducatiforum.com/ducati-1199/29129-1199-not-charging.html)

Trackjunkie01 Jul 22nd 2017 09:53 AM

1199 Not Charging
 
Riding my 1199 today, 30 miles from home it flashed a "Battery" warning and engine light on the panel, and then the ABS light comes on a few minutes later. Then after 10 min the panel starts to blink and go dim. Fortunately I was able to get it back home and recharge the battery, but after charging I checked to voltage across the terminals and it's only reading 12.52 indicating it may be the stator assembly.....is there any other way to diagnose this issue to be sure before spending the money on a stator? Thanks guys

rrgermanlv Jul 22nd 2017 10:01 AM

It might just be the battery not holding the charge because it's done! - I would start there first....

Trackjunkie01 Jul 22nd 2017 10:11 AM

Quote:

Originally Posted by rrgermanlv (Post 288132)
It might just be the battery not holding the charge because it's done! - I would start there first....

I was thinking that, but even if the battery was shot, wouldn't my multimeter show a charge across the terminals if the stator was producing?

outhouse Jul 22nd 2017 01:13 PM

Quote:

Originally Posted by Trackjunkie01 (Post 288133)
I was thinking that, but even if the battery was shot, wouldn't my multimeter show a charge across the terminals if the stator was producing?

Not really, not enough juice and it doesn't charge fully

Trackjunkie01 Jul 22nd 2017 03:48 PM

Quote:

Originally Posted by outhouse (Post 288139)
Not really, not enough juice and it doesn't charge fully

I had the battery tested at AutoZone and it checked out OK...my guess is a bad stator at this point.....

Halo2 Jul 22nd 2017 04:21 PM

Then check stator and rectifier, don't replace parts unnecessarily test them.

http://www.triumphrat.net/speed-trip...r-upgrade.html

Trackjunkie01 Jul 22nd 2017 07:01 PM

Quote:

Originally Posted by Halo2 (Post 288150)
Then check stator and rectifier, don't replace parts unnecessarily test them.

Charging System Diagnostics - Rectifier/Regulator Upgrade - Triumph Forum: Triumph Rat Motorcycle Forums

Great info. I've got a short in the stator evidently based on the post. Thanks Halo2

Trackjunkie01 Jul 24th 2017 05:17 AM

So after a little more troubleshooting, I checked the voltage from the stator to the voltage regulator and found consistent voltage across all 3 pins;; 29.1 V. The output from the VR is 14.96-15.0v but voltage across the battery is only 12.3 v when running.....now I'm really confused.......

zkjad Jul 24th 2017 01:15 PM

Obviously there is an open circuit between the regulator and the battery or very high resistance, (faulty connection)

Halo2 Jul 24th 2017 04:43 PM

Either open circuit or bad connection as suggested above.

Or

The battery is pulling too much current dragging the voltage down, disconnect the battery from the bike and with jumper cables go from the cables to another known working battery example car.

*Take car battery out of car or don't turn car on

Check voltage again


All times are GMT -8. The time now is 04:18 PM.


Copyright © 2011-2018 Ducati Forum. All rights reserved.