Go Back   Ducati Forum > Ducati Panigale Forum > Mechanical and Technical

Mechanical and Technical Mechanical and technical topics, help, and discussions


Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
Old Oct 8th 2017, 10:57 AM   #1
Member
 
Joined: Jun 2012
From: Ireland

Posts: 60
Thanks: 24

1199 - running rough and Engine warning light

Howdi all. I have had a random 'ENGINE' warning on the dash for the past couple of weeks. It was appearing and disappearing at random but the bike still felt fine. Today when I was out it was coming on and off again but about a half hour into the spin the bike started running like crap.

Basically it feels like it's running on one cylinder at low revs. It sounds terrible, struggles to idle and the throttle response is dead - but when it hits 5k or so it's like it wakes up and starts working so I am getting a surge at that point. Idling it sounds like a bag of hammers and it is making the odd clattering sound when taking off from lights or moving from stopped.

I stuck in the diagnostics with Melcodiag and am getting this (without the ENGINE warning light). Translated it reads 'servo motor defective'. The flapper valve was disconnected 3 years ago so it would seem strange if there was an issue now. The other error is 'Manifold Absolute Pressure/Barometric Pressure Circuit'. Anybody seen or experience similar? The nearest useful dealer is not in this country so I was hoping I could figure out what it was without the Ducati diagnostics!

image1 by Aaron.OHara, on Flickr

Last edited by batmantis; Oct 8th 2017 at 11:51 AM.
batmantis is offline  
 
Old Oct 8th 2017, 11:03 AM   #2
Senior Member
 
double0's Avatar
 
Joined: Apr 2013
From: Los Angeles

Posts: 2,260
Thanks: 1350

I Ride: 2013 Panigale White, 2007 CBR600RR, 2017 MV Agusta Dragster RC #108
Sounds like a bad map sensor. Symptoms are identical to that of yours.
double0 is offline  
Old Oct 8th 2017, 11:52 AM   #3
Member
 
Joined: Jun 2012
From: Ireland

Posts: 60
Thanks: 24

Originally Posted by double0 View Post
Sounds like a bad map sensor. Symptoms are identical to that of yours.
Cheers, hadn't thought of that but looking at the errors now it makes sense (Manifold Absolute Pressure!).
batmantis is offline  
Old Oct 9th 2017, 11:18 AM   #4
Senior Member
 
Joined: Jan 2014
From: United Kingdom

Posts: 359
Thanks: 110

I Ride: 749 , 06 red frame, Scrambler Icon in red, 1199 Panigale abs, 1299SL
Check my map sensor thread, and explains why at high rpm its ok, sound like map sensor,however, mine gave a warning light.
farmind is offline  
Old Oct 9th 2017, 11:46 AM   #5
Senior Member
 
Gecko's Avatar
 
Joined: Sep 2012
From: Switzerland

Posts: 1,799
Thanks: 1701

I Ride: 1199 SL, 1199S Tri, 1299S Anni, MV Agusta F4 750, M1200S, M696, Husaberg FS650e, Petronas FP1
Originally Posted by farmind View Post
Check my map sensor thread, and explains why at high rpm its ok, sound like map sensor,however, mine gave a warning light.
Confirmed: CEL turns on if one mapping sensor is defect.
Gecko is offline  
Old Oct 10th 2017, 10:27 AM   #6
Member
 
Joined: Jun 2012
From: Ireland

Posts: 60
Thanks: 24

Ordered a pair from Motorapido (€160 with shipping so not too bad). Will try get them on at the weekend and hopefully it will be back running properly just in time for winter hibernation
Cheers all
batmantis is offline  
Reply

  Ducati Forum > Ducati Panigale Forum > Mechanical and Technical

Tags
1199, engine, light, rough, running, warning



Thread Tools
Display Modes


Similar Discussions
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
1299s spluttering, rough running! chillo Ducati 1299 15 Jun 4th 2016 06:59 AM
Need help. ABS! Warning light cosmok Ducati 1199 10 May 24th 2015 07:56 PM
Possibly dropped termi UP Map?? Engine warning light, spluttering under load. royal Ducati 1199 18 Aug 14th 2014 08:55 AM
1199 LED running day light ??? MAX299 Ducati 1199 3 Jul 25th 2013 09:20 PM
Engine Warning and Amber engine Light ScrapperX Mechanical and Technical 3 Apr 3rd 2013 03:31 PM


Facebook Twitter Google+ RSS Feed